Değerli Dostlarım,

Diyabet ve diğer tedavilerde deri altına sıvı takviyesi çok önemlidir. Ancak kedimizin günlerce klinikte kalması, hem onu hem de bizi üzer. Bu nedenle veteriner hekimin öğretisiyle bu işlemin evde yapılması, küçük dostumuzun strese girmesini önler. Ancak bu işlemin ayrıntılarını bilmek, küçük canımızın alışmasını sağlamak, hangi yöntemlerin olduğunu bilerek uygulama yapmak gerekir. Aşağıdaki yazı, video ve yazı içinde verilen bağlantılardaki yazıların çok yararlı olacağını düşünüyorum.

Subkutan (subq veya SQ) sıvı uygulaması, sıvıların deri altındaki boşluğa (deri altı dokusu) kan ve vücut tarafından sıvıların yavaşça emilerek verilmesini tanımlamak için kullanılan terimdir.

Bu işlem, kedilere ek sıvı vermenin ve dehidrasyonun yönetilmesine ve önlenmesine yardımcı olmanın çok önemli bir yoludur. Verilen sıvıların miktarı veya dozu veterineriniz tarafından belirlenmelidir. Veterinerlerin serumla ilgili genel önerisi, kedi başına günde 10 ml’dir. -Kalp hastalığı olan kedilere daha az verilir-. Bazı veterinerler, sıvıları günlük olarak verilmesini önerir. Bazıları ise, iki günde bir veya haftada birkaç kez. Deri altından verilen serumun türü, veterineriniz tarafından belirlenir. Farklı serum türleri ve her birinin artıları/eksileri hakkında FelineCRF.org‘dan ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.

Subq sıvıları vermek için iki farklı yöntem vardır. En yaygın yöntem, “serum torbası” veya “gravite” yöntemini (infüzyon pompası) kullanmaktır. Subq sıvılar, “enjeksiyon yöntemi” kullanılarak da uygulanabilir.

Kedinize serum vermekle ilgili herhangi bir sorunla karşılaşırsanız, sorun giderme sayfasını inceleyebilirsiniz.

Nelere ihtiyacınız var?

ÜrünKullanılan Yöntem
Laktatlı Ringer 1000 mlHer ikisi
IV hortumuSerum torbası
Enjektör – 60 ml Luer LockEnjektör
Uzatma hortumuEnjektör
Kelebek İnfüzyon Seti (Kelebek iğneli) 21g 3/4″Enjektör  veya her İkisi
Terumo İğneleri (kelebek iğneler kullanılmıyorsa)Serum torbası  veya her ikisi
18g İğne (torbadan şırıngaya sıvı çekmek için)Enjektör
Tıbbi Atık Kabı*
IV Askısı*Serum torbası

Eğer iğnelerin boyutları ve etiketlerdeki farklı sayıların neyi ifade ettiği konusunda daha fazla bilgi almak isterseniz, İğne Seçimi isimli yazıyı okuyabilirsiniz..

Subq serum malzemeleri almak için bazı pratik bilgilere ihtiyacınız olabilir. Kedinize il kez serum verecekseniz, ilk setinizi doğrudan veterinerinizden alın. Veterineriniz size serum torbası, hortum ve iğneyi verecektir. Hatta hortumu torbaya bağlayarak, işinizi kolaylaştırabilir.

Bu işlemde kullanılan serum torbaları için reçete gerekir. Bildiğim kadarıyla, herhangi bir ülkede reçetesiz satın alabileceğiniz bir yer yoktur. Kedinize doğrudan enjekte edilen bir madde olduğundan, reçetesiz alınabilecek herhangi bir serumu kullanmamanızı tavsiye ederim.

Konuyla İlgili Yararlı Sayfalar ve Makaleler

IV Verme Seti ile Deri Altı Sıvıları Nasıl Verilir, isimli yazıda, serum torbası yönteminin kullanılarak serumun nasıl verileceği konusunda gerçekten iyi yönlendirmeler vardır.

Weird Stuff We Make, serum verme konusunda bilgi veren çok popüler bir başka sitedir.

FelineCRF ‘de süreç boyunca sabır gerektiren konularla ilgili harika ipuçları verir. Ayrıca aynı sitede, soldaki “Temel Bakım” isimli açılır menüde ek ipuçları da bulunmaktadır. Bunlardan “Felsefe ve Teknik” menüsü, yıllar içinde çok popüler olmuştur.

Enjektör ile Deri Altı Sıvıları Nasıl Verilir isimli yazı, Enjeksiyon yöntemiyle serumun nasıl verileceğiyle ilgili temel bilgiler içerir.

Serum Torbası İpuçları ve Püf Noktaları

FelineCRF.org’da yeni başlayanlar için çok yararlı birçok harika ipucu vardır.

Bu yöntemi kullanırken, her seansın başlangıcından önce hortumu serum için “hazırlamak” veya “havasını almak” önemlidir. Serumun “hazırlanması”, iğneyi kedinizin deri altına sokmadan önce hortumdan bir miktar serumun akıtılması anlamına gelir. Bu yöntemle “verdiğiniz” sıvı çok küçük bir miktardır – genellikle 10 ml veya daha azdır. Her seanstan önce hortumdan bir miktar sıvının akıtılması, önceki seans ile şimdi arasında hortum içinde oluşan hava kabarcıklarını ortadan kaldırır. Eğer serumunuzu ısıttıysanız, hortumun ucundan bir miktar sıvının akıtılması, serumdaki soğuk sıvının akarak, ısıtılmış sıvının öne çıkmasını sağlar.

Serumun kurulumu ve yönetimi ile ilgili farklı konularda da çok yararlı olan bazı videolara bakalım:

İPUCU: Serum torbasını asmadan önce hortumdaki makaralı kelepçeyi iki kez kontrol edin. Asılmadan önce kelepçenin “kapalı” konumda olması gerekir. Kelepçe açık konumdaysa, serum torbasındaki havayı yanlışlıkla boşaltabilir ve torbanın büzüşmesine neden olabilirsiniz. Torba büzüşürse, sıvı hacmini ölçmek için kullanılan işaretler doğru olmayacaktır. Büzüşmüş bir torba düzeltilebilir, ancak ilk etapta bunlardan kaçınılması en doğrusudur.

Bir seansın sonunda iğnenin güvenli bir şekilde çıkarılması ve değiştirilmesi, kurulum kadar önemlidir. Aşağıda iğnelerin nasıl değiştirileceğine dair iki kısa video bulabilirsiniz.

Aşağıdaki video da, Tanya’nın CKD Destek Grubunun pek çok üyesine yardımcı olan videodur:

Serum sırasında hareketsiz oturmayı sevmeyen kediler için deneyebileceğiniz bir EZ IV Koşum takımı na dair video:

Aşağıdaki videoda gösterildiği gibi EZ IV Harness’i kendiniz yapmayı da deneyebilirsiniz.

Ayrıca EZ IV Harness’e başka bir alternatifi olan DVM360 ‘da bir öneri vardı:

Serum hortumlarını klipsleyin Bir hastaya deri altı sıvıları verirken sıvı hattını yerinde tutmak için saç tokası kullanmayı deneyebilirsiniz. Klipsler iğnenin kaymasını önlemeye yardımcı olur
Kathryn Chatt, CVT Milton, N.H.  

Sıvıları üstü açık bir taşıma kabı, kutu veya çamaşır sepetinde vermek, bazı kedilerin bu süreçte daha rahat hissetmelerine yardımcı olur:

Aşağıdaki video, bir taşıyıcı içinde serum vermenin başka bir örneğidir. Bu videoyu çok beğendim çünkü iğneden korkan bazı kedilere yardımcı olabilecek uyuşturucu krem ​​kullanımını gösteriyor. Ben farklı olarak, işlem sırasında düşmesini önlemek için bir elimi iğnenin üzerinde tutarım.

Bir subq seansı sırasında seruma ilaçlar eklemek gerekebilir. Bunun nasıl yapılacağını gösteren video aşağıda:

Dr. Sophia Yin’in sayfasında, kedinizin enjeksiyonlara alışması için eğitim konusunda harika ipuçları verilmaktedir. Enjeksiyon eğitimi, diyabet için insülin yaparken de çok işe yarar ancak aynı zamanda subQ sıvısı vermek için de pratik sağlar.

Kedinizin enjeksiyonlara alıştırılması konusundaki eğitimle ilgili video:

Torba nereye asılmalı?

Banyoda duş borusu kullanıyorsanız veya duvarlarınızda uygun bir kanca varsa çantayı asmak kolaydır. Ancak yoksa veya kediniz bu malzemelerin bulunduğu yerden nefret ediyorsa, IV askısı harika bir çözüm olabilir. Bunu koyacak yeriniz yoksa da, biraz yaratıcı olmanız gerekebilir.

Tanya’nın CKD Destek Grubunun bir üyesi şu fikri öneriyordu:

Başından beri, en büyük engellerden biri yer konusu olmuştur. Torba üstümüzde bir yerde asılıyken Smokey ve benim sakince oturabileceğimiz iyi bir yerim yok. Dün, eğimli tavanıma büyük kancalardan birini taktım (kancanın ağırlık sınırı 2.5 kg.dı). Sonra dükkandan 60 cm’lik bir uzatma kancası aldım – saksı bitkilerini asmak için kullanılan türden.

Torba için 30 cm ve hortum için 180 cm ekleyince, manevra yapmak için bolca yerim oldu. Ve torba, yerçekimi ile akış hızını ayarlayacak kadar yüksekte asılı. Smokey, yaklaşık 4 dakikada 100 ml’nin biraz altında sıvı aldı.

Torba, serumun ne kadar gittiğine dair bir fikir edinebileceğim kadar aşağıdaydı. Ve ben torbayı ellemeden sıvıyı hızla verebildim.

Bu proje için toplam maliyet 10 dolar kadardı.

Enjeksiyon Yöntemi İpuçları ve Püf Noktaları

Enjeksiyon yöntemi, serum vermek için en sevdiğim yöntemdir. Neden böyle hissettiğimi bu linkten okuyabilirsiniz. Konu enjeksiyon yöntemini kullanmaya geldiğinde, ne yazık ki internette yeterince iyi kaynak yoktu. Bu yüzden, bu konuda bazı kaynakları vermek istiyorum:

Kurulum ve genel bilgiler

Gösteri ve temizlik

Orijinal videolarımın, özellikle bazı ilaçları eklemek gerekiyorsa, enjektör yönteminin kurulumu hakkında bilmeniz gerekenleri tam olarak kapsamadığını fark ettim, bu yüzden sizin için tüm süreci açıklayan bir video hazırladım.

Kendi kedim, tanıtım videosunda rol aldı. Ve gerçek olmadığını düşündürecek kadar sakin bir kedidir. Her kedi onun kadar sakin olmadığı için, ilk seansından başlayarak, kedilerimden bir diğeri olan Muffy’ye serum verme deneyimini de paylaşmaya karar verdim:

Muffy’nin ikinci sıvı denemesi de kaydedildi. Muffy’nin oldukça kötü bir idrar yolu enfeksiyonu ve böbrek enfeksiyonu ile hastaneye kaldırıldığı bu videolar arasında, 10 günlük bir boşluk var:

Her gün subq sıvısı aldıktan yaklaşık bir ay sonra, Muffy’nin süreçle ilgili ilerlemesi de aşağıda:

Kaynak: https://felinedm.com/tips-tricks-and-how-to-do-stuff/giving-subcutaneous-fluids-subq-fluids/#sm

Paylaşmak önemsemektir!

Share

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.