Acil durumlar herhangi bir zamanda ortaya çıkabilir, bu nedenle hazırlıklı olmak ve acil bir durum olursa ne yapacağınızı bilmek gerekir. Veterinerinizle bu konuları önceden konuşmak ve bilgi almak, acil durumlara hazırlıklı olmanın çok önemli bir parçasıdır.
DÜŞÜK KAN ŞEKERİ (HİPOGLİSEMİ)
İnsülin tedavisi ile yaşanan en yaygın yan etki hipoglisemidir. Hipoglisemiye şunlar neden olabilir:
- Insülinde doz aşımı.
- Mamanın fazla verilmesi veya gecikmesi.
- Mamadaki, diyetteki veya miktardaki değişiklik.
- Enfeksiyon veya hastalık.
- Vücudun insülin ihtiyacında değişiklik.
- Adrenal, hipofiz veya tiroid bezi hastalıkları veya karaciğer veya böbrek hastalığının ilerlemesi.
- Diğer ilaçlarla etkileşim (steroidler gibi).
- Hareketlilik, oyun sürelerinde değişiklik (artış).
HİPOGLİSEMİ BELİRTİLERİ ANİDEN ORTAYA ÇIKABİLİR VE ŞUNLARI İÇEREBİLİR:
- Güçsüzlük
- Depresyon
- Davranış değişiklikleri
- Kas seğirmesi
- Endişe
- Nöbetler
- Koma
- Ölüm
NE YAPALIM
Evcil hayvanınızın bilinci açıksa, diş etlerine bir yemek kaşığı mısır şurubu/ballı su sürün. Evcil hayvanınız yutabilmeye başladığında, onu normal bir yemekle besleyin ve veterinerinizle iletişime geçin. Evcil hayvanınızın bilinci kapalıysa veya nöbet geçiriyorsa, bu tıbbi bir acil durumdur. VETERİNERİNİZLE İLETİŞİME GEÇİNİZ.
Bu arada, müdahaleyi geciktirmek yerine evcil hayvanınızı hemen tedavi etmeye başlamalısınız. Parmağınıza az miktarda şeker çözeltisi (örn. Ballı su, mısır şurubu) dökün ve ardından şeker çözeltisini evcil hayvanınızın diş etlerine sürün. Şeker çok çabuk emilir ve evcil hayvanınız 1 ila 2 dakika içinde tepki verir. Solüsyonun akciğerlere solunma riski olduğundan şeker solüsyonu asla doğrudan evcil hayvanınızın ağzına dökülmemelidir. Evcil hayvanınız şeker uygulamasına yanıt verdiğinde ve oturduğunda, normal mamasından az miktarda beslenebilir. Evcil hayvan stabilize olduğunda, değerlendirilmesi için veterinere götürülmelidir.

EVCİL HAYVANINIZIN KAN ŞEKERİNİ SABİT TUTMAK
- Evcil hayvanınızın diyeti tutarlı ve uygun olmalıdır. Diyabetik beslenme konusundaki yazılara göz atınız.
- Besin açısından eksiksiz, kuru veya konserve bir evcil hayvan maması, her gün aynı saatlerde tutarlı miktarlarda beslenmelidir.
- Veterineriniz tarafından tavsiye edilmediği sürece, diyetteki tedavilerden ve değişikliklerden genellikle kaçınılmalıdır.
- Veteriner hekiminiz, insülin tedavisine verdiği cevaba göre evcil hayvanınızı ne kadar ve ne zaman beslemeniz gerektiği konusunda size tavsiyede bulunacaktır.
- Evcil hayvanınızın egzersiz/oyun seviyesi değişmemelidir.
- Faaliyetlereinde büyük bir değişiklik varsa, veterinerinize danışın.
- Evcil hayvanınızın diyabetinin düzenli olarak değerlendirilmesi için veterinerinizle bir program oluşturun.
AŞIRI DOZ VEYA EKSİK İNSÜLİN ENJEKSİYONU
Evcil hayvanınıza çok fazla insülin verilirse, hayatı tehdit eden hipoglisemi (düşük kan şekeri) ortaya çıkabilir. Derhal veterinerinizle iletişime geçmelisiniz. Veteriner hekiminiz müsait değilse, hemen başka bir veterinere gidiniz. Evcil hayvanınızın gözlem veya yönetim için hastaneye yatırılması gerekebilir.
Evcil hayvanınız önerilen dozdan daha azını alırsa veya bir enjeksiyonu kaçırırsanız, bu geçici olarak tekrarlayan belirtilere (aşırı susama ve idrara çıkma gibi) neden olabilir, ancak hayati tehlike oluşturmaz. Evcil hayvanınızın bir sonraki dozu hakkında tavsiye almak için mümkün olan en kısa sürede veterinerinize başvurun. Veterinerinize ulaşamıyorsanız ve evcil hayvanınız normal şekilde yemek yiyor ve davranıyorsa, bir sonraki enjeksiyon zamanında evcil hayvanınıza normal dozu verin.
DİĞER YAN ETKİLER
Diğer olası yan etkiler: insülinin etkinliğinin kaybolması ve lokal veya sistemik alerjik reaksiyonlar olabilir. Evcil hayvanınızda aşağıdakilerden herhangi birini gögörüyorsanız, hemen veterinerinize başvurun:
- 3 günden fazla aşırı su tüketimi.
- Aşırı idrara çıkma (evde uygunsuz yerlere, kum kabının dışına idrar yapma).
- Azalan veya tamamen kesilen iştah kaybı.
- güçsüzlük, nöbetler veya şiddetli zihinsel depresyon.
- Davranış değişikliği, kas seğirmesi veya kaygı.
- Kabızlık, kusma veya ishal.
- Mesane enfeksiyonu belirtileri (küçük, sık idrara çıkma, ıkınma, idrarda kan).
- Başın veya boynun şişmesi.
Kaynak: https://www.mypet.com/pet-diabetes/emergency.aspx
Anahtar Kelimeler: kedilerde diyabet, kedi ve diyabet, diyabet ve kedi, kedilerde şeker hastalığı, kedi ve şeker hastalığı, şeker hastalığı ve kediler, kedilerde kan şekeri, kedi ve kan şekeri, kedilerde yüksek kan şekeri, kedi ve yüksek kan şekeri, kedilerde diyabet ve insulin, kedi ve insulin, kedilerde kulaktan kan alma, kedi ve kulaktan kan alma, kedi ve kan şekeri ölçümü, hayvanlarda diyabet
“Diyabetik Kedi” site yöneticisi