Margaret Hammond-Lenzer, DVM; Sherri Wilson, DVM, DACVIM; Brett Wasik, DVM, DACVIM
Yayın Tarihi: 05/22/2019
Sürekli glikoz takip sistemi (Continuous Glucose Monitoring System veya CGM olarak da adlandırılır), diyabetik evcil hayvanınızın evde glikoz seviyelerini izlemenin hızlı, kolay ve daha az acı verici bir yoludur. Piyasada, FreeStyle Libre gibi birkaç sürekli glikoz takip sistemi daha bulunmaktadır. Aşağıdaki bilgiler sadece FreeStyle Libre ile ilgilidir. Çünkü veteriner hekimlerin deneyimlediği ve köpeklerde kullanımıyla ilgili yayın yapılan tek sistemdir. Ancak Abbott firması, veteriner kullanımı konusunda bilgi ve maddi destek sağlamamaktadır. Örneğin hayvanlarda kullanımı firmaca onaylanmamaktadır ve destek/yardım hatlarında, hayvanlardaki kullanımı veya hayvanlar üzerindeki bir çalışmanın başarısız olup olmadığına dair bilgi verilmemektedir.
Sürekli takip sistemi, evcil hayvanınızın kan almak için ayak patilerini, kulaklarını veya dudaklarını delmeden, glikoz seviyelerini evde sürekli izleyebilmenizi sağlar. Bu da siz veya evcil hayvanınız için stres yaşamadan, daha sık sürelerde kan şekeri değerlerinin kontrol edilebileceği anlamına gelir.
Sürekli glikoz takip sistemleri, cildin altındaki dokularda bulunan (interstitial fluid glucose) sıvıdaki glikozu ölçer. Bu ölçümde kandaki glikoz miktarıyla karşılaştırıldığında, küçük bir fark görülür ancak cihaz evcil hayvanınızın kan şekerinin sürekli takip edilmesini sağladığı için bu fark göz ardı edilebilir.
Nasıl çalışıyor?
Küçük, esnek örnekleme kateterine (tüp) sahip bir sensör, evcil hayvanınızın cildine yerleştirilir (implante edilir). Örnekleme kateteri, marketlerdeki barkod okuyucusuna benzer bir okuyucuyla kablosuz bağlantısı olan bir glikoz analizörüne bağlanır. Okuyucu, sensörün birkaç adım yanında olduğunda glikoz seviyesini algılayabilir ancak aktif okumalar (okuyucunun sensörün üzerinden geçirilmesi) veteriner hekiminiz tarafından önerilen aralıklarla yapılmalıdır. 24 saatlik süre içinde veri toplamayı en üst düzeye çıkarmak için sensör en az 8 saatte bir aktif olarak taranmalıdır. Okuyucu yerine, iPhone 7 (veya daha yeni sürümü) için hazırlanan bir uygulama, okuyucu olarak kullanılabilir. Evdeki iki ayrı iPhone ile okuma yapılırsa, verilerde büyük boşluklar olacağından okuyucu olarak tek bir iPhone kullanılmalıdır.
Sensör yaklaşık olarak bir bozuk para büyüklüğünde ve iki bozuk para kalınlığındadır.
Sensör Nasıl Yerleştirilir?
Sensörün implantasyonu veteriner hekiminiz tarafından yapılmalıdır. Sensörün implante edilmesi sadece saniyeler alır ve aşıdan daha az acı vericidir. Çoğu evcil hayvan, sensör implante edildiğinde fark etmez bile.
Evcil hayvanınızın sırtındaki küçük bir alan traş edilir, temizlenir ve aletin kendi implantasyon cihazı ile birlikte gelen sensör cilde bastırılır.
Nasıl Alabilirim?
Veteriner hekiminiz, sensör için genellikle 40 ila 60 dolar ve okuyucu için genellikle 60 ila 90 dolar arasında bir miktar talep edecektir. Her sensör, yalnızca bir kez kullanılır ve 14 gün sürekli glikoz verilerinin alınmasını sağlar. Veteriner hekiminiz glikoz takibini tekrarlamayı önerdiğinde, yeni bir sensör satın almanız gerekecektir.
Hayvanlar çok hassas olduğu için, birçok evcil hayvan 14 günlük sürenin dolmasından önce sensörü yerinden çıkarmayı başarır. Umutsuzluğa kapılmayın. Veteriner hekiminiz köpeğinizin veya kedinizin kan şekeri konsantrasyonları için doğru bilgiler sağlayabilecek olan, ortalama 10 veya daha fazla günlük veriyi almayı başarabilmiştir.
Dikkatli kullanılırsa, okuyucu 3 yıl dayanır. Okuyucu kiti içinde bir şarj kablosu da vardır.
Bilgileri Nasıl Yorumlayabilirim?
Veterineriniz, verileri okuyucudan bilgisayarınıza nasıl yükleyebileceğinizi ve incelenmek üzere veteriner hastanesine gönderebileceğinizi görebilmek için sizinle birlikte çalışmalıdır. Sensörün çalışması 14 gün sürdüğü için veteriner hekiminiz sensör kullanılırken, insülin dozunu 1-2 kez (gerekirse) değiştirebilir ve bu değişikliğin sonuçlarını değerlendirebilir.
Veterinerinizle birlikte, “sensör etkinleştirilmeden ÖNCE” verilerin kliniğe nasıl gönderileceğini belirlemelisiniz. Böylece alınan verilerien iyi şekilde değerlendirebilirsiniz.
Hipoglisemi Hakkında Önemli Bilgiler
Sürekli takip sistemleri, bazen evcil hayvanlarda insanlarda olduğu kadar tutarlı olmayabilir.
Sürekli takip sistemi, evcil hayvanınızın glikoz seviyesinin düşük olduğunu söylüyorsa ancak evcil hayvanınız düşük kan şekeri belirtileri göstermiyorsa (titreme, halsizlik, nefes nefese kalma, nöbetler, çökme vb.), hipoglisemi riskine karşı atıştırmalık birşeyler/mama vermeden önce bir glukometre ile kan şekerini kontrol etmelisiniz.
Evcil hayvanınızda hipoglisemi belirtileri varsa ve sürekli takip sistemi normal bir glikoz değeri gösteriyorsa, sürekli takip sistemini standart bir glukometre ile iki kez kontrol etmelisiniz.
Sürekli glikoz takip sistemleri, evcil hayvanlarımızdaki diyabetinin kontrol altına alınması konusunda büyük bir adımdır. Bu sistemlerle veteriner hekiminiz, evcil hayvanınızın metabolik ihtiyaçlarına tam olarak uyan bir tedavi protokolü oluşturabilecek hayati bilgiler eşde edecektir.
Kaynak: https://veterinarypartner.vin.com/default.aspx?pid=19239&catId=102898&id=9150771
Anahtar Kelimeler: kedilerde diyabet, kedi ve diyabet, diyabet ve kedi, kedilerde şeker hastalığı, kedi ve şeker hastalığı, şeker hastalığı ve diyabet, kedilerde kan şekeri, kedi ve kan şekeri, kedilerde yüksek kan şekeri, kedi ve yüksek kan şekeri, kedilerde diyabet ve insulin, kedi ve insulin, kedilerde kulaktan kan alma, kedi ve kulaktan kan alma, kedi ve kan şekeri ölçümü, hayvanlarda diyabet, köpeklerde diyabet
“Diyabetik Kedi” site yöneticisi