Herşey yolunda giderken aklımıza gelmeyen, ancak kedilerin narin vücutlarında ciddi harabiyetlere hatta ölüme neden olabilen bir sorundan söz etmek istiyorum: Hipotermi. Hiç düşünmediğimiz bu kötü durumu önceden bilip, evde bazı tedbirleri el altında tutmakta, hatta hasta göründüklerinde bir kontrol edivermekte büyük yarar vardır. Hiç olmasın ama eğer olursa da, ne yapmamız gerektiğini bilerek acil müdahalede bulunmak, ya da veterinerimizi uyarmak, kedi(leri)mizin hayatını kurtaracaktır.
Kedilerin normal vücut sıcaklığı, 38-39.1⁰C’dir. Hipotermi, vücut ısısının normalin altında olduğunu belirten tıbbi bir terimdir. Hipoterminin en sık rastlanan nedeni, çevredeki ısının uzun bir süre düşük olmasıdır. Eğer gerekli tedbirler acilen alınmazsa, kedide soğuk yakması/donma belirtileri başlayabilir hatta ölümle sonuçlanabilir. Soğuğa uzun süre maruz kalmanın yanı sıra, vücudun ısıyı düzenleme becerisinin bozulmuş olması da hipotermi’ye yol açabilir. Bu durumlar, genellikle yenidoğan bebeklerde ve güçsüz yaşlı kedilerde görülür. Bazı hastalıklar (örneğin hipotiroid) ve davranış bozuklukları da, vücudun olması gereken ısı düzeyini ayarlama becerisinin bozulmasında rol oynayabilir. Vücut ısısı düşüklüğü ciddi düzeydeyse, hipotermi belirtileri de hafiften şiddetliye doğru bir eğilim gösterebilir.
Hipotermi’nin görülebildiği durumlar
- Depresyon
- İştahsızlık
- Güçsüzlük
- Titreme
- Kas tutulumu/sertleşmesi
- Düşük kalp ve solunum seviyesi
- Kendinden geçme/baygınlık
- Solunum güçlüğü
- Sabit ve genişlemiş göz bebekleri
- Koma hali
- Tam kan sayımı, biyokimyasal profil ve idrar tetkikini de kapsayan temel tanılama araçları, genellikle normal sınırlar içindedir.
- Pıhtılaşma profili, bazı anormallikleri ortaya koyabilir.
- Tiroid fonksiyon testleri de hipotermi’yi gösterebilir.
- Elektrokardiyogramda (EKG), aritmi (normal olmayan kalp ritmi) görülebilir.
- Hafif hipotermi’de, battaniye ile üzerinin örtülmesi ile sonuç alınabilir.
- Orta hipotermi’de, ısıtma pedleri gibi ısıtıcılarla sonuç alınabilir. Bu tür ısıtıcı malzemeler kullanıldığında, hastanın vücudu ile ısıtıcı malzeme arasında derinin yanmasını önleyecek bir katman olmalıdır.
- Şiddetli hipotermi ise, daha etkin bir tedavi gerekir. Ilık su ile lavman, damar içi ılık sıvı/serum takviyesi ve ılık hava püskürtme gibi temel teknikler denenir.
- Bazı durumlarda da oksijen desteği ve yanı sıra damar içi sıvı ve elektrolit desteği de önerilir.
- Bu hastaların gözetiminde, EKG ve tansiyonun sürekli izlenmesi çok önemlidir.
ÖNEMLİ NOT: Kedi sahipleri, bu tür konulardan önceden haberdar olup, evde bazı malzemeleri bulundurduklarında pek çok olumsuz sonucu önleyebilirler. Örneğin bizim evimizde daima 150 Watt’lık bir infrared lamba bulunur. Vücut ısısının düşmesi gibi hallerde, sarılmaktan hoşlanmayan kedilerimi onun altında bir süre tuttuğumda, ısının çabucak normale döndüğünü görürüm. Tabii bu tedbir, sadeve veteriner gelene veya veterinere gidene kadar alınabilecek bir tedbirdir. Tedavi değildir. (H. Fatoş (GÜR) AKINOĞLU)
Yararlanılan kaynak:
http://www.petplace.com/cats/hypothermia-in-cats/page1.aspx
Görüntüleme sayısı: 2697
6 yorumlar
Kedinin vücut sıcaklığı düşüktür ne yapabilirim çok acil yemek yemiyor 3 yasinda
Bu durumlarda evde yapabilecekleriniz sınırlıdır. Bir masa ya da ayaklı salon lambasını kedinizi yakmayacak uzaklıkta üzerine doğru tutarsınız. Ancak asıl yapılması gereken, acilen veterinere gidip, yoğun bakım küvezine konulmasını ve gerekli tıbbi tedavilerin başlamasını sağlamaktır.
Dısarda buldugum kedıyı evr getırdım sobanın yanında gun boyunca uyudu ve sonra bı anda kotu oldu tıtrıyor ınlıyo ne yapacam
Hemen veterinere götürün.
Barınaktan kedi aldim hic yemek yemiyor hareket de etmemeye basladı 3. Gün geri götürdüm dil bağlarında problem olduğu söylendi sinirleriyle alakali dendi sonra çünkü felç kaldı dendi 4 gündür serumla takviye ediyorlarmıs ve vücut ısısı düşüyormuş bu düşme acaba düzgün beslenememesinden mi kaynaklanıyor ?ve bu felçlik geçer mi düzelir mi ? Kedi bundan sonra nasıl beslenicek barınaktan geri almalı mıyım eğer biraz yemeye başlarsa?
Mesajınız spam kutusuna düşmüş o yüzden geç gördüm kusura bakmayın lütfen. Kediyi hemen barınaktan çıkarıp, bir kliniğe götürün. Düzgün bir t2davi başlanması gerek. Yoksa kaybedebilirsiniz.