Yazının orijinali için Bkz. https://www.diyabetikkedi.com/ideal-protocol-for-prevention-of-fcov-infection-in-kittens-2/
Yeni doğan yavru kedide FCoV olmaz. Önlem alarak, uzun ve sağlıklı bir yaşam sürmelerine yardımcı olabilirsiniz. Kedi koronavirüsü (FCoV), doğmamış yavru kediye plasentadan geçmez. Yavru kediler, annelerinin sütünden aldıkları antikorlar tarafından korunurlar. Yavrular 5-7 haftalık olduklarında bu antikorlar azaldığından, FCoV enfeksiyonuna ve takip eden süreçte FIP riskine maruz kalırlar. FIP ayrımcılık yapmaz ve acımasızdır. Yavruların FCoV tarafından enfekte olmasını önleyerek,sizin ve onların acı çekmesine izin vermeyin.
Prof Wills’in Önerdiği Protokol:
Yavrulara özel kafesler / yuvalar hazırlayın
- Barınaklarda veya geçici evlerde, 1:32 oranında seyreltilmiş sodyum hipoklorit (ev tipi çamaşır suyu) ve sıcak su kullanarak kafesleri dezenfekte edin.
- Üretim yerleri veya evlerde, anne kedi doğum yapmak için rahat ve sessiz bir alan arayacaktır. Ona sessiz ve karanlık bir odada, içine temiz bir havlu serilmiş bir kutu veya çanta hazırlayabilirsiniz.
- İlk maddede belirtilen 1:32 sıcak su ve sodyum hipoklorit ile seyreltilerek hazırlanmış malzemeleri kullanarak, tüm zemini ve yüzeyi temizleyin.
- Enfekte mikroskobik boyuttaki kum parçacıklarını, elektrik süpürgesi ile iyice süpürün.
- Her kafese özel değişik renkteki kum ve yiyecek/ su kaplarını yavru kedi bölümüne koyun ve sık sık sodyum hipoklorit ile (1:32 seyreltilmiş: 1 bardak çamaşır suyu ve 31 bardak sıcak su) dezenfekte edin. Lütfen dezenfekte ettikten sonra mama ve su kaplarını sıcak su ile iyice yıkayın.
- Temiz, yeni yıkanmış, kimyasal koku içermeyen yataklar hazırlayın.
Koruyucu bakım
- Diğer kedilerden önce yavru kedi bölümü ile ilgilenin. Yani en az enfekte olabilecek alandan başlayarak, yavaş yavaş en fazla enfekte olmuş bölgeye (FCoV bulaştıran kedilerin olduğu bölüme) geçin.
- Yavru kedi bölümüne girmeden önce ellerinizi dezenfektanla temizleyin.
- Sadece yavru kedi bölümüne özel ayakkabı ve tulum giyin.
- Çok büyük barınaklarda her bölüm arasında dezenfektan ayak banyoları bulunmalıdır.
Erken sütten kesme ve yavru kedilerin izolasyonu
- Anne kediye yavrulamadan önce veya hemen sonra FCoV antikorları için test yaptırın.
- Annenin antikor titresi sıfırdan büyükse, yavru kedileri 5-6 haftalık olana kadar başka bir temiz kafese alın veya en azından annenin kum kabını yavruların erişemeyeceği bir yerde tutun.
- Eğer annenin antikor titresi sıfır ise (FCoV yoksa), yavrular büyüyene kadar yavrularıyla kalabilir.
- Yavruları FCoV ile enfekte olmuş diğer kedi (ler) den ayrı tutun.
- 10 haftalık olduklarında, yavrulara FCoV antikorları için test yaptırın.
FCoV bulaşmasını önlemek için temel öneriler
- Sahip olduğunuz her kedi için en az bir kum kabı bulundurun (ideal olarak her bir kedi için + bir tane daha).
- Kum kaplarını yiyecek ve sudan mümkün olduğunca uzağa yerleştirin.
- Kum kaplarını günde en az bir kez temizleyin (ideal olanı iki veya daha fazla kez).
- Kum kaplarını olabildiğince sık temizleyebilmeniz için işinizi kolaylaştıracak tedbirler alın (kum kaplarını gün boyunca sık sık geçtiğiniz yerlere koymak gibi).
- Dağılmayan (topaklanan) bir kedi kumu kullanın.
- Kum kaplarının yanına küçük kum tanelerini tutacak paspaslar koyun.
- Sık sık süpürün (günde en az bir kez – ideal olarak el tipi şarjlı mini süpürgeleri altlıklara yakın bulundurun ve alanı iyice süpürün).
- Kum kaplarını haftada en az bir kez buhar veya kaynar su ve dezenfektanla sterilize edin (ideal olarak 1:32 ev tipi çamaşır suyu ve sıcak su çözeltisi). Diğer seçenekler arasında buhar ve ameliyathanelerde kullanılan dezenfektanlar olabilir. Lütfen kediler için toksik olan fenol içeren dezenfektanlardan kaçının – pek çok çam bazlı dezenfektanlar da fenol içerir.
- Arka bacaklarının ve poposuna yakın olan kuyruk tüylerini kesin (uzun tüylü kedilerin bacaklarına dışkı yapışabilir).
Kaynak: http://endfip.com/EndFIP_pdfs/Professor_Wills_FCoV_Tables.pdf?fbclid=IwAR1PljD4NLqxQYzugwW9tEI8lF_2_r4sZHk-y9gLt6TyC0w9GjdbVBGqTBw
www.endfip.com www.LucaFundforFIP.com
![]()