EndFIP® in izni ile paylaşılmaktadır.
Yazının orijinali için Bkz. https://www.diyabetikkedi.com/national-cat-health-month-kittens-and-feline-coronavirus/
İçiniz eriyor mu? Neredeyse hepimiz yavru kedileri izleyerek, sonsuz zaman geçirebiliriz. Bu muhteşem tüy yumaklarının uyumalarını, oyun oynamalarını veya diğer kedilerle vakit geçirmelerini izlemek içimizi eritir. Son günlerde kızgınlıktaki erkek ve dişi kedilerle ilgili bir kaç yayın yaptık bu nedenle yavru ve yetişkin kedi koronavirüsünü işlemek için Sevgililer Günü haftasının bitmesini bekledik.
EndFIP®, korunmanın tedaviden daha etkin olduğunu düşünür. Bizler de, insanları FcoV enfeksiyonunun ciddiyeti konusunda uyarmak ve kedi anneleri ve babalarını ve onların muhteşem patili bebeklerini, kedi koronavirüsünden koruyabilmek adına uzun süreli çözümlere odaklanmalarına yardımcı olmak isteriz.
Kedi koronovirüsü (FcoV) doğmamış bir bebeğe plesentadan geçmez. Yani yavrular FCoV ile doğmazlar ve bu virüse karşı anne sütünden aldıkları antikorlar sayesinde korunurlar. Annenin sağladığı bu antikorlar, yavrunun 5-7 haftalık döneminde azalır ve yavrular FCoV enfeksiyonuna duyarlı hale gelirler ve sonuçta FIP riski ortaya çıkar.
Unutulmaması gerek ki, 10 haftalıktan küçük yavrulara FCoV antikor testinin yapılması tavsiye edilmemektedir. 10 haftadan küçük yavruların, enfekte olma ihtimali vardır. Birçok yavru kendi antikorlarını 10 haftalıkken üretmeye başlar ancak bazı yavrular kendi antikorlarını üretmek için çok ufak olabilirler. Bu nedenle FCoV testi için en uygun zaman, yavrunun 10-16 haftalık olduğu dönemdir. Çok minik bir çok yavruda, enfekte olmamış olmasına rağmen, enfeksiyon pozitif çıkabilir fakat bu küçük yavrular, antikorlarını anne sütünden almaktadırlar.
Yardımcı olamasak da, yavruları severiz. Minicik kafaları, sevimli patileri çok hızlı büyür ve sarsakça yuvarlanmaları kısa zaman içinde düzelerek, dünyaya katılmak için kısa sürede güçlü ve hazır hale gelirler. Bu paha biçilemez sevimlilik paketlerine verebileceğimiz en değerli sevgi hediyesi ise, kedi koronavirüsü ve FIP hakkındaki doğru bilgileri öğrenmek ve bu bilgileri diğer kedi severlerle paylaşmak olacaktır. Aşağıda, başlangıç için gerekli olan bilgileri bulabilirsiniz.
FIP’e neden olan, yetişkin kedi koronavirüsü (FCoV), dışkı ile yayılır. FCoV enfeksiyonu ise, dışkıya oral temas yoluyla oluşur. Dolayısıyla kedinizin FIP olma ihtimalini ortadan kaldırmak için, FCoV enfeksiyonundan korumalısınız. Bu korunmayı sağlamanın en iyi yolu ise, enfekte olmuş dışkılarla teması olan kedilerle, kedinizin birlikte olmasını engellemektir. Kediniz için, güvenliyse dışkılamak için dışarı çıkması en iyi korunmadır. Fakat bir çok vakada bu mümkün değildir. Bu nedenle temiz kedi tuvaletleri ve hijyen şarttır.
Bir çok vakada kedilerin, FCoV enfeksiyonu olan kediler ile kavga etmeleri, birbirlerini yalama veya aynı yemek kabını paylaşma gibi yakın temaslarıyla enfekte olmaları sık görülmez. Fakat FCoV nadiren de olsa aktif hale geçmeden bir kaç saat önce, tükürükle de yayılır. Bu yüzden, birçok yeni enfeksiyonlu kediyi barındıran geçici bakım evleri veya barınaklarda, virüsün yemek kapları veya hapşırık yoluyla yayılmamasına özen gösterilmelidir.
FCoV, neredeyse karşılaştığı bütün kedileri enfekte eden, oldukça bulaşıcı bir virüstür ve enfekte olmamış kediler bu virüse, insanların ayakkabıları veya kıyafetleri, elleri, kullanılmış tuvalet kâğıtları gibi, virüsün kendisine seçtiği ikincil yol sebebiyle maruz kalır. Virüse maruz kalmış kedilerin bakımı yapılırken veya küçük dışkı parçacıkları yiyeceklerine karışması nedeniyle, muhtemelen virüsü kapmış olabilirler. Bu nedenle, kedi kumunun kirli bırakılmaması ve yiyecek kapları ile kumlarının farklı odalarda olması şiddetle tavsiye edilir.
Kedi kumu hijyeni, FCoV’nin yayılmasını büyük ölçüde önler ve kedinizin maruz kalma ihtimali olan virüs miktarını en aza indirir. Ayrıca, yavrunuz sizi, kumunu temiz tuttuğunuz sürece daha çok sevecektir.
Yavrular dünyaya, bu korkunç virüsten uzak bir şekilde dünyaya gelirler. Lütfen onlara hak ettikleri uzun ve sağlıklı bir yaşam için yardımcı olun. Onların hayatına ve kendi hayatınıza, acıyı ve kalp kırıklıklarını davet etmeyin. FIP ayırım yapmaz ve oldukça acımasızdır. Yavruları FCoV enfeksiyonundan nasıl koruyacağınızı öğrenmek isterseniz, sayfamızı ziyaret edebilirsiniz: www.endfip.com/shelters/ | www.endfip.com/breeders-101/
Bu Sevgililer Günü haftasında EndFIP®, dünya çapında kedi korona virüsünün farkındalığını ve FCoV enfeksiyonunun ciddiyetini vurgulayan bir sevgi mesajını paylaşmak istiyor.
Çok basit: FCoV yoksa, FIP yok!
Bu yazıyı okurken bile, yüzlerce kediye yanlış teşhis konuluyor veya bu sinsi hastalığa yenik düşüyor. Bunun çözümü için birlikte çalışmak zorundayız. Kedilerin ve yavruların size ihtiyaçları var. Sevginizi/bilginizi paylaşın ve etkinizi ikiye katlayın.
Sevgi dolu liderlerimizin cömertliği sayesinde, Luca FIP Araştırma Fonu tarafından 16 Şubat Pazar gece yarısına kadar alınan tüm bağışlar, EndFIP® bağışları ile birleştirilecek. Bağış için linki ziyaret edebilirsiniz: www.endfip.com/donate/
Kaynak: https://www.facebook.com/search/top/?q=endfip&epa=FILTERS&filters=eyJpbnRlcmFjdGVkX3Bvc3RzIjoie1wibmFtZVwiOlwiaW50ZXJhY3RlZF9wb3N0c1wiLFwiYXJnc1wiOlwiXCJ9In0%3D