Kedi HastalıklarıSAĞLIK

7 Yaygın Kedi Kuyruğu Yaralanması

Megan Sullivan

Bir kedinin kuyruğu, dinlenirken keyifle kıvrılarak ya da yemek beklerken sabırsızca hareket ederek, ruhsal durumunu yansıtır. West St. Paul Minnesota’daki Skadron Hayvan Hastanesinde veteriner hekim olan Teri Skadron, “Bir kedinin kuyruğunun birden fazla işlevi vardır” diyor ve kuyrukların denge, iletişim, vücut ısısını sağlama ve kendini ifade etmek için kullanıldığını belirtiyor.

Bu nedenle evcil hayvan sahipleri, kedilerinin kuyruklarını yaralanmalardan ve enfeksiyonlardan uzak tutmalıdır. Ancak Pennsylvania Newtown Square’deki Newtown Square Veteriner Hastanesi’nin sahibi ve veteriner hekim Heather DiGiacomo, kedilerde kuyruk yaralanmalarının nispeten nadir olduğunu belirterek, “dışarıdaki kediler daha fazla risk altındadır, bu nedenle kedileri içeride tutmak, kuyruk yaralanmalarını önemli ölçüde azaltabilir” diyor.

Felix’inizin dışarıda dolaşmasını engelleyemiyorsanız, tehlikelerin de farkında olmalısınız. Uzmanlarımızın yardımıyla, yaygın kedi kuyruğu yaralanmalarının bir listesini derledik, böylece onları erkenden önleyip tedavi edebilir ve bu etkili organı sağlıklı tutabilirsiniz.

Isırık Yaraları

DiGiacomo, ısırık yaralarının, kliniğine gelen yaygın kedi kuyruğu yaralanmalarından biri olduğunu açıklıyor: “muhtemelen bu durum, kedi kaçarken veya bir başka hayvan kuyruğuna asıldığında olur”

Isırık yarası küçük olsa ve kendi kendine iyileşebilse bile, Skadron daha ciddi sorunların da ortaya çıkabileceğini vurguluyor. “Yaranın enfekte olmadığından emin olmak önemlidir. Enfeksiyon belirtileri kızarıklık, ateş, ağrı ve iltihaptır.”

Enfeksiyon riskinin en aza indirilmesi için bir veteriner tarafından tedavi edilmesi gerekir. DiGiacomo, veteriner tarafından bölgenin tamamen “yıkanmasının”, yarası ciddi olan kediyi rahatlatacağını belirtiyor. Daha sonra kediye antibiyotik ve ağrı kesici ilaç verilir. Skadron, duruma bağlı olarak evcil hayvan sahiplerinin de enfeksiyonu önlemek için evde kuyruğu temizlemek zorunda kalabileceğini söylüyor. Dışarıda yaşayan kediler de, sinek larvalarının yaralara yerleşmesini önlemek için tedavi sürecinde kapalı bir alanda tutulmalıdır. Ayrıca dışarıdaki kediler arasında kedi kavgası riski yüksek olduğundan, evcil hayvanınızın kuduz aşılarının olması da önemlidir.

Sıyrıklar

Kedinizin basit bir yarası varsa (ister bir çizik, ister küçük bir kesik olsun), bu durumda kedinizi evde tutmanız ve iyileşmesini beklemeniz daha uygun olacaktır. Skadron, “küçük sıyrıklar veya yaralarda, kedi sahipleri kuyruğu temiz tutmak için hidrojen peroksit kullanabilir. Temizlerken çok dikkatli ve hassas olunmalı ve temiz bir bez veya gazlı bez kullanılmalı. Çok şiddetli değilse, yara muhtemelen minimum tedavi ile zamanında iyileşecektir. Bununla birlikte, herhangi bir enfeksiyon belirtisi olup olmadığına çok dikkat etmek önemlidir. Kedi, kuyruğunu farklı bir şekilde tutar ​​veya hareket ettirirse, bu davranış daha ciddi bir yaralanmaya işaret edebilir ve veteriner hekim tarafından kontrol edilmesi gerekir”.

Deri Enfeksiyonları

Bazı deri enfeksiyonları (bir hayvan ısırığının neden olduğu tedavi edilmemiş bir yara gibi), yukarıda belirtilen travma türlerinden kaynaklanabilirken, en yaygın nedenler arasında pire ısırıkları veya alerjik reaksiyonlar da sayılabilir. Nedeni ne olursa olsun, cilt iltihaplanır, kızarır ve kaşınırsa, tedavi konusunda veterinerinize danışmanız en doğrusudur.

DiGiacomo ,“pire dermatiti olan kedilerde, birincil nedeni ortadan kaldırmak için pire tedavisi gerekir. Bu kediciklerin çoğunun şiddetli kaşıntılarını azaltmak için steroidlere ve eğer ikincil bir cilt enfeksiyonu varsa, antibiyotik gerekebilir. Evcil hayvanlara yıl boyunca pire önleme ilaçları uygulamak, bu sorunu önleyebilir” diyor.

Kedinizin cilt enfeksiyonunu evde ve reçetesiz satılan kremlerle tedavi etmeyi düşünüyorsanız, DiGiacomo buna sıcak bakmıyor ve “kedilerde antibiyotik kremler ve merhemler gibi topikal ilaçlardan kaçınılmalıdır çünkü çoğu kedi topikal ilacı yalar ve yutar” diye uyarıyor.

Kırık veya Çıkık

Skadron, kuyruk kırığı ve çıkıklarının, genellikle bir araba çarpması veya kuyruğun yanlışlıkla bir kapıya sıkışması gibi travmalar sonucu görüldüğünü belirtiyor. Bazen, kuyruk sarkıklığı gibi görünümler, bu tür bir yaralanmanın fark edilmesini kolaylaştırır. Ancak bu yaralanmalar ısırık yaraları kadar belirgin değildir ve bu nedenle bir veterinerin kırık veya çıkığısaptamak için röntgen çekmesi gerekebilir.

Skadron, küçük kuyruk kırıklarının genellikle kendi kendine iyileşebileceğini, daha ciddi yaralanmaların ise ampütasyon gerektirebileceğini söylüyor. Bu durum korkutucu görünse de, çoğu kedinin ameliyattan sonra “gayet hızlı iyileştiğini” ve kuyruk olmadan, şaşırtıcı derecede uyum sağlayıp işlev görebildiğini belirtiyor.

Degloving (soyulmuş/sıyrılmış deri)

Diğer yaralanmalar kadar yaygın olmasa da, kediniz bir araba çarptığında veya sürüklendiğinde degloving yaralanması yaşayabilir. Skadron, yaranın “kuyruğun altındaki dokudan yüksek miktarda deri kopması şeklinde” olduğunu açıklıyor. Bu yaralanmalar çok ciddi olabilir ve bir veteriner tarafından acilen tedavi edilmesini gerektirebilir. Clinician’s Brief dergisinde yer alan, degloving yaralanmalarının tedavisi hakkındaki bir makaleye göre deri, doku, kas ve hatta kemik sürtünmeyle yırtılabilir ve enkaz parçaları ve bakteriler yaraya gömülerek, enfeksiyona neden olabilir.

Bu nedenlerle, kedilerdeki degloving yaralanmaları genellikle ameliyat gerektirir. Skadron, “degloving yaralanmasının tedavisi, genellikle kuyruğun normal dokunun olduğu noktaya kadar kesilmesidir” diyor.

“Araç motoru” Yaralanmaları

DiGiacomo, “ayrıca ‘arabaların fan kayışının neden olduğu yaralanmalara sahip birkaç kedi de gördüm. Bu durum, soğuk havalarda bir kedinin yakın zamanda park etmiş bir araba motorunun sıcaklığına sığındığında olur. Araba yeniden çalıştırıldığında, kuyruk sıkışabilir ve çalışan arabanın motoruna çekilebilir. Bu tür bir yaralanma, kuyrukta felç ve sinir hasarına neden olabilir. Ve daha da önemlisi, bu durum bazen mesaneyi besleyen sinirlere zarar verebilir. Bu nedenle kedi idrarını yapamayabilir” diye açıklıyor DiGiacomo.

Fan kayışı yaralanmalarının olağan tedavisi kuyruk ampütasyonudur. Özellikle kediniz idrar yapamıyorsa, acil veteriner müdahalesi çok önemlidir. Kuyruk amputasyonu bir kedinin mesane işlevini eski haline getirmede etkili olabilirken, fan kayışı yaralanmaları bazen onarılamaz hasara neden olur ve hatta ölüme bile yol açabilir.

Kedinin Kendi Kuyruğunu Yaralaması

Bazı kedi kuyruğu yaralanmaları da kendine zarar vermenin sonucu olur. DiGiacomo, pire alerjileri, gıda alerjileri ve stresin bu tür yaralanmalara katkıda bulunabileceğini söylüyor. “Ancak daha az yaygın olarak görülse bile, kuyruğun kendi kendine zarar görmesine kedi hiperestezi sendromu adı verilen bir durum neden olabilir” diyor.

DiGiacomo, kedigil hiperestezi sendromunun “kedilerin omurgasında, deri ve kürkte seğirme veya dönme” sergilediğini, nedeni yeterince anlaşılmamış bir durum olduğunu açıklıyor. “Bu durum, kedinin aşırı rahatsızlığına neden olabilir ve kendi cildini ciddi şekilde yaralamasına neden olabilir. Veteriner hekimler bu durumu sıklıkla gabapentin ve ayrıca nöbetleri tedavi etmek için de kullanılan bir ağrı kesici ilaç ile tedavi edeceklerini söylüyor”.

Basit bir cilt tahrişi nedeniyle kendi kendine zarar verme, ciddi bir deri enfeksiyonu gibi antibiyotikler ve bazen de veteriner tarafından reçete edilen steroidlerle tedavi edilebilir. Ve kendine zarar verme durumunda, güvenilir bir “yakalık” kullanmak zorunda kalabilirsiniz. DiGiacomo, “cilt iyileşene kadar kendi kendine yaralamayı önlemek için bazen bir Elizabeth tasması gerekir” diyor.

Kaynak: https://www.petmd.com/cat/emergency/accidents-injuries/7-common-cat-tail-injuries

Paylaşmak önemsemektir!

Share

4 Comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.