KBH tanısı idrar ve kan tetkiki ile konur. Ancak KBH’lı kedilerde, özellikle kedi genç ise başka tetkikler yapmak gerekebilir. Aşağıda bu tetkiklerin bazıları ‘’invaziv’’ olma derecesine göre sıralanmıştır.

Mide-Barsak Kanalı Kanaması için Gaitada (Dışkı) Gizli Kan:

Kedinizin BUN : kreatinin oranı yüksek, kansızlık gelişiyor (HCT düşüyor), albümin değerleri düşük ise mide-barsak kanalından kanama olup olmadığı araştırılmalıdır. Bunun en zararsız ve kolay yöntemi gaitada gizli kan bakılmasıdır. Bu test için kedinizin gaitasından bir örneği kaba koyarak veterinerinize götürmeniz yeterlidir.

Kedinize demir desteği veriyorsanız demiri birkaç gün önce kesmeniz gerekir. Kırmızı et yiyorsa onu da kesmeniz idealdir.

Böbreklerin Elle Muayenesi (Palpasyon):

Veterinerinizin ilk yapacağı şey, elleriyle kedinizin böbrekleri dışarıdan muayene etmektir. Böbrekler çok büyükse bu muayene saptanabilir.

Ağız Muayenesi:

KBH’lı kedilerin çoğunda diş sorunları vardır. Diş hastalıkları, zaten iştahsız olan kedinizin yemesini daha da güçleştirir. Ağız ülserleri, bir diğer yememe nedenidir. Veterineriniz büyük olasılıkla zaten her vizitte kedinizi muayene ederken ağzına ve dişlerine de bakar. Ancak bazen diş sorunları çıplak gözle görülemez.

Diş sorunları, ayrı bir yazıda ele alınacaktır.

Ultrasonografi:

Ultrasonografi, kedinizin böbreklerinin değerlendirilmesini sağlar. Böbreklerin boyutu ve taş olup olmadığı hakkında fikir verir. KBH’larının büyük çoğunluğunda böbrekler normalden küçüktür. Doğuştan gelen bir anomalili olarak ‘’polikistik böbrek hastalığı’’nda böbrekler normalden çok büyüktür ve ultrasonografide rahatlıkla saptanır. Ultrasonografi, piyelonefrit tanısında da yardımcı olur.

Ultrasonografi invaziv bir işlem değildir. Bazı veterinerler daha iyi görüntü için kedinin karnındaki tüyleri tıraşlar.

Renal Sintigrafi:

Gelişmiş ülkelerde bile az sayıda merkezde vardır. Böbreklerin işlev derecesi hakkında bilgi verir.  Genellikle tek bir böbreğin ameliyatla alınması gerektiğinde, ameliyat öncesinde kalan böbreğin ne kadar işlevsel olduğunu görmek amacıyla yapılır.

Düz karın grafileri, yerlerini ultrasonografiye bırakmış olup günümüzde artık pek yapılmamaktadır.

Biyopsi:

Ultrasonografi ile böbrekte kitle saptanırsa tümör olup olmadığının anlaşılması için ultrasonografi ve anestezi eşliğinde biyopsi yapılır. İnvaziv bir girişimdir. Yararının olası risklerden daha fazla olduğu durumda tercih edilir.

HER TÜR İNVAZİV GİRİŞİM ÖNCESİ, GİRİŞİMİN OLASI RİSKLERİNİ VETERİNERİNİZLE KONUŞUN.

Paylaşmak önemsemektir!

Share

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.