Yapılan araştırmalar, diyabeti olmayan veya kontrol altında tutulan hastalara göre, diyabetli hastalarda ya da kan şeker düzeyinin kontrol altına alınamadığı durumlarda, enfeksiyonlarin ve diş eti hastalıklarının daha sıklıkla baş gösterdiğini belirtmektedir. Çünkü diyabet nedeniyle, besinlerden yeterince yararlanamayan metabolizmanın direnci düşecek, enfeksiyonlara direnemeyecektir.

Diyabet ve Dişeti Hastalıkları

Yapılan araştırmalar, diyabeti olmayan veya kontrol altında tutulan hastalara göre, diyabetli hastalarda ya da kan şeker düzeyinin kontrol altına alınamadığı durumlarda, enfeksiyonlarin ve diş eti hastalıklarının daha sıklıkla baş gösterdiğini belirtmektedir. Çünkü diyabet nedeniyle, besinlerden yeterince yararlanamayan metabolizmanın direnci düşecek, enfeksiyonlara direnemeyecektir.  

Diyabet hastalığı, tedbir alınmadığı veya tedavi edilmediğinde, diğer organların yanısıra ağızda da, önce erken dönemde gingivitis’e (diş eti hastalığının/dişeti yangısı ilk aşamasıdır ve tedavi edilebilir), ardından periodontitis’e (ileri aşamasıdır ve diş kayıpları ile sonuçlanır, kalp hastalıkları ve kalp krizi ile bağlantılıdır) ve daha sonra da ağız ülseri ve kanserine neden olabilmektedir.  

Dişeti Hastalığı nedir? 

Dişi tutan doku ve kemikte oluşan bir enfeksiyondur. Kalp hastalıkları ve kalp krizi ile doğrudan bağlantılı olduğu bilinmektedir. 

Diyabet-dişeti hastalığı ilişkisi

  • Diyabetli hastalarda, kan dolaşımı yavaşladığından (bunun sebebi, organlara daha az kan gitmesi ve kandaki koruyucu maddelerin azalması nedeniyle bakterilerin daha çabuk üremesi ve çoğalmasıdır), diğer organlar gibi dişeti dokusunun da enfeksiyonlara daha fazla açık olmasına neden olur.
  • Diyabet nedeniyle vücudun enfeksiyonlara direnci azalır ve dişetlerinin enfekte olma ihtimali artar.
  • Yüksek şeker düzeyi, dişeti hastalığına neden olan bakterilerin artışına zemin hazırlar.

Dişeti hastalıkları ve kalp hastalıkları/kalp krizi ilişkisi

Ağız sağlığı, vücut sağlığının bir aynasıdır.  Ağızda gelişen bir enfeksiyon, özellikle bakteri ve plakların kan yoluyla kalbe ve kalbi besleyen damarlara yerleşmesine neden olur. Kalp, plaklar ve bakteriler nedeniyle gerekli besinlerin geçişini engellendiğinden, dirençsiz kalır. Bu durumda, kalp duvarlarında ve damarlarına başlayan tahribat, kısa zamanda kalp hastalıkları ya da ani bir krizi ile sonuçlanabilir.

Dişeti hastalıklarının çeşitleri 

  1. Gingivit (gingivitis)
  2. Agresif Periodontit (agressive periodontitis)
  3. Kronik Periodontit (chronic periodontitis)
  4. Sistemik hastalıkların göstergesi olan Periodontit (periodontitis as a manifestation of systemic diseases)
  5. Nekrotize Periodontal Hastalıklar (necrotizing periodontal diseases) 

Dişeti Hastalıklarının nedenleri

  1. Genetik yatkınlık,
  2. Vitamin D ve kalsiyum eksikliği (büyük ölçüde güneş ışığından yararlanılarak alınan D vitamini (güneş ışığı vitamini olarak da adlandırılır) ile birlikte kalsiyum eksikliği de, periodontal hastalıklara neden olmaktadır. Bu vitaminlerin yoksunluğu, kemik kayıplarına ve dişeti yangılarına yol açar ki; yangılar, periodontal hastalıkların temel belirtisidir)  (D vitamini ile ilgili olarak ayrıca bkz. http://ods.od.nih.gov/factsheets/vitamind.asp).

Hastalığın belirtileri

  1. Kırmızı ve şiş dişetleri,
  2. Kanamaya elverişli/hazır bir görünüm,
  3. Dişten ayrılmış dişetleri,
  4. Diş kaybı,
  5. Nefesin kötü kokması,
  6. Dişlerin görünümünün değişmesi, 

Önlemler:

  1. Kan şeker düzeyinin kontrol altına alınması,
  2. Ağız temizliğine önem verilmesi,
  3. Sağlıklı ve dengeli beslenme,
  4. Sürekli kontrol ve gerekirse doğru antibiyotik ile ya da cerrahi tedavi,
  5. Düzenli olarak D vitamini almak. Son araştırmalar, D vitamininin doğal alımının (gün ışığından her gün 10-15 dk yararlanarak) çok yararlı olduğunu, ancak hastalığın başlaması halinde, beslenmedeki doğal vitamin D kaynaklarının (süt ürünleri, balık yağı ve ton balığı) tüketimini artırmanın yanısıra, tabletlerin kullanımının (günde 200 IU) gözle görülür bir iyileşme sağladığını belirtmektedir.
Tedavi:
Yurt dışında Gingivitis için genellikle Clindamycin (damla her ay 7-10-14 gün) ve Prednisone (5mg’lık- başlangıçta 3 gün günde 1 kez, daha sonra 2 günde 1 kez) kullanılıyor.

Bu bilgiler;

Paylaşmak önemsemektir!

Share

11 Comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.