Bu makale, END FIP® ‘in özel izni ile tercüme edilmiştir.
FCoV, bir gastrointestinal sistem virüsüdür, çoğu enfeksiyon asemptomatiktir veya özellikle annelerde bulunan antikor, yavrular beş ila yedi haftalıkken azaldığı için yalnızca ishale neden olur. Virüs genellikle kedi enterik koronavirüsü (FECV) olarak adlandırılır, ancak bu yanıltıcı bir isimdir. Çünkü tüm FCoV’ler sistemik bir fazdan geçer. Bağırsakta virüs uzun sürede sistemik bir aşamaya uğrar, sonrasında dışkının üretildiği bağırsağa geri döner.
Kısacası, kedi enfeksiyonu olan peritonit (FIP), kedi koronavirüsü (FCoV) enfeksiyonuna karşı aşırı inflamatuar yanıtın bir sonucudur. FIP patojenezi karmaşıktır:
- İndirgemeci görüş, tamamen virüsün mutasyonuna bağlı olduğu ve monositlere (virüslerle savaşan bir tür beyaz kan hücresi) daha başarılı bir şekilde girmesini veya çoğalmasını sağladığı yönündedir. [Bkz. Referanslar] Bu iç mutasyon teorisi, en yaygın olarak kabul edilen teoridir. Ancak henüz tam tutarlı bir mutasyon tespit edilmemiştir.
- Bütünsel yaklaşım ise FIP’nin viral yük olduğu (bazı suşlar şüphesiz diğerlerinden daha virülandır) ve kedinin bağışıklık durumuyla genel sağlığı da dâhil olmak üzere, bir dizi faktörün sonucu olarak ortaya çıktığıdır.
FIP gelişiminde tanımlayıcı faktör makrofajlarda viral replikasyondur, ancak FIP’de yaygın hasara neden olan virüs değildir.
Hastalık, kedinin virüse karşı bağışıklık reaksiyonunun bir sonucudur ve FCoV ile enfekte olan kedilerin FIP geliştirme potansiyeli vardır.
Kaynak: http://www.endfip.com/virus-pathogenesis/