Videoyu izlemek için resmin üzerine tıklayınız:
TARÇIN’IN KULAKTAN KAN ALMA DENEYİMİ
Diyabette, kan şekerininsık sık ölçülüp, insülinin buna göre yapılması büyük önem taşır. Kan alma sıklığı, kedinizin sağlık durumuna göre günde 5-6 kez olabilir. Hiçbir zaman, nasıl olsa düzene girdiği düşüncesi ile, kontrolü ertelemeyin. Çünkü, çeşitli etkenlere bağlı olarak zaman zaman kan şekeri normalden çok fazla düşebilir, standardize edilmiş insülin miktarı enjekte edildiğinde ise, kediniz hipoglisemiye girebilir ki, bu hiperglisemiden daha tehlikelidir.
- Kedinizi kucağınıza ya da yanınıza yatırıp, bol bol, yumuşak hareketlerle okşayın. Özellikle de başını ve kulaklarını. Bu hem onu rahatlatacak, hem de kulaktaki kan dolaşımını artıracaktır. Bu şekildeki kulak okşama işlemi sadece kan alınacağı zaman değil, sık aralıklarla tekrarlanırsa, kediniz okşandığında canının yanacağını düşünüp kaçmaz.
- Eğer çok heyecanlıysanız ve ilk denemelerde başarıyla kan çıkaramayacağınızı düşünüyorsanız, küçük ve hışırdamayan bir poşetin içine küçük bir havlu koyun, havlunun üzerine sıcak su döküp, elinizin yanmayacağı şekilde üfleyerek ilk kızgın sıcaklığı alın. Sonra bu yumuşak kılıfın içindeki havluyu, poşetle birlikte kedinizin başına sürmeye, okşamaya başlayın. Dikkat edin, önce baş, sonra kulaklar, sonra yine baş ve kulaklar. Pisiniz hem bu sıcaklığa alışacak, hem de kılcal damar genişleyip, kan akışı hızlanacaktır.
- İlk kez denediğinizde, önce sadece kulağı inceleyin. Linklerde de göreceğiniz gibi, kulağın altına bir el lambası tutun ve dikkatli bakın. Kulağın kenarlarını bir nehir gibi dolaşan, diğerlerinden biraz daha görünür bir kılcal damarı rahatlıkla seçebilirsiniz.
- Glucometer’in lancet’ini (delici aleti), o ince damar ile en dış kenar arasına ya da yakınına saplayacaksınız. Lancet’i 1 veya 2’e ayarlayın (olmazsa artırın). Daha üst dereceler, kulağı üstten alta delmenize neden olabilir. Bazı sitelerde lancetin başlığını çıkarıp, el yordamı ile aleti batırmanız önerilse de, pisilerimiz, Lancet’in ufacık “tık” sesinden rahatsız olmazlar. Aletin kendi yaylı sistemini kullanmanızı öneririm.
- İlk kez deneyenler, kulağa bir miktar (minnacık/eser miktarda) vazelin sürerlerse, hem kıllar deriye yapışıp, daha pürüzsüz bir yüzeyde çalışılmasına olanak verir, hem de çıkan bir damlacık kan boncuk gibi yüzeyde kalır ve kılların arasına dağılmaz.
- Elinize alacağınız bir parça kuru pamuğu (asla alkolle yapmayın), kulağın iç kısmında tutup, Lancet’i kulağın dış kenarı ile kılcal damar arasına batırdığınızda, önce hiç kan göremeyebilirsiniz. Telaşlanmayın ve deldiğiniz yerin biraz altından deliğe doğru kulağı yavaşça sıvazlamaya devam edin (bkz. yukarıdaki video). Göreceksiniz, hemen kan gelmeye başlayacaktır. Bu arada ilk denemelerinizde pisiniz kulağını silkeleyip kanı dağıtabilir, biraz süreyi aşarsanız alet kendini kapatabilir. Bu durumlarda kan dağıldıysa, aynı yerden kan çıkarmak için uğraşmayın. Kedinizi okşayıp, öpün ve biraz bekleyip, tekrar deneyin. Alet kapandıysa, kedinizin kulağını fazla sıkmadan (ilk kez deneyenler bunun dozunu kaçırabilir), elinizle tutun ve diğer elinizle aletteki stripi çıkarıp (bazı aletlerde strip, aletle birlikte kulağa yaklaştırılır, strip çıkarılmaz), tekrar takın ve hazır olmasını bekleyin. Her şey tamamsa, stripi kana değdirin ve hemen alete takıp, sonucu bekleyin. Bu arada da, kuru pamukla deliğe alt ve üstten hafifçe bastırın. Birkaç saniye sonra kan duracaktır.
Gördünüz mü, çok zor değil! Biz Tarçın’la artık ustalaştığımız için, kulağı sadece elimle ovuyorum, sonra gerekirse ağzımla bir-iki kez “hohluyorum”, hemen ısınıyor ve ölçümü yapıyorum.
Eğer kediniz çok korkmuşsa, kan basıncı yükselecek ve deldiğinizde kan çok fazla gelmeye başlayacaktır. Sakın paniklemeyin ve kuru pamukla hafifçe baskı uygulayın, birkaç saniyede kan kesilir.
Fotoğraf ve videolarla kulaktan kan alma:
Glukometre seti
Kulağı ısıtın
Kulak kenarı boyunca uzanan kılcal damarı görebilirsiniz
Kılcal damarın üst ve alt kısmı arasında bir yeri hedefleyin
Kulağın altını kuru pamukla destekleyip, lansete basın
Kulağı sağlamca tutup, yeterince kan çıkmasını bekleyin
Kan stripini minik kan damlacığına tutup, kan ile dolmasını sağlayın
Stripi glukometreye takıp, aletin ölçüm yapmasını bekleyin
Kaynak: http://www.sugarpet.net/bloodtst.html
Ayrıca inceleyebileceğiniz siteler:
- http://www.sugarpet.net/bloodtst.html
- http://www.veterinarypartner.com/Content.plx?P=A&A=605*
- http://www.felinediabetes.com/bg-test.htm
- https://www.youtube.com/watch?v=btPng4Mgad0
- https://www.youtube.com/watch?v=qF4CTfYuu6k
Kaynak: https://youtu.be/dbzCEQXXaRU
14/06/2007
Tarçın’ın Annesi
Anahtar Kelimeler: kedilerde diyabet, kedi ve diyabet, diyabet ve kedi, kedilerde şeker hastalığı, kedi ve şeker hastalığı, şeker hastalığı ve diyabet, kedilerde kan şekeri, kedi ve kan şekeri, kedilerde yüksek kan şekeri, kedi ve yüksek kan şekeri, kedilerde diyabet ve insulin, kedi ve insulin, kedilerde kulaktan kan alma, kedi ve kulaktan kan alma, kedi ve kan şekeri ölçümü
“Diyabetik Kedi” site yöneticisi