Böbrek Hastalıkları – Kronik Böbrek Hastalığı (KBH) Yazı DizisiYazar - Ömrüm ÖZMEN UZUN

ANA SORUNLAR: Hidrasyonun Sağlanması: Damar içi Sıvı (DİS) Tedavisi

Aynen insanlarda olduğu gibi, kedilere de damar içine sıvı verilir. Bu tedavi, akut durumlarda (cerrahi girişim sonrası erken dönemde, zehirlenmeler, ağır ishal) kullanılır. KBH’lı bir kedide sıklıkla ‘’crash’’ geliştiği, kedinin kan değeri birden yükselip susuz hale geldiğinde gerekir. Akut böbrek hasarı ve böbrek taşlarında da DİS tedavisinin yeri vardır.

DİS tedavisi kısa sürelidir. KBH’lı kedide hidrasyonun idamesi için uygun değildir. Çok uzun süre yapılırsa böbreklerin süzme hızını arttırıp KBH’nın ilerlemesine katkıda bulunabilir. Öte yandan, veterinerde yapılması gerekir. Kediniz için oldukça streslidir. Ayrıca uzun vadede pahalıdır.

DİS Tedavisinin Hedefleri:

  1. Kusma, iştahsızlık ve halsizliği düzelterek kedinizin kendini daha iyi hissetmesini sağlamak
  2. Böbrek değerlerini stabilize etmek. Amaç, kan değerleri düşürmek değildir. Ama DİS tedavisi sırasında, susuzluğun etkisiyle yükselen değerler genellikle bir miktar düşer.

Veterinerinizle birlikte DİS tedavisine karar verdiyseniz, diğer hayvanlardan mümkün olduğu uzakta bir yerde almasını isteyin. Kafesine kediniz rahatlatacak sizin kokunuzu içeren bir battaniye veya eski bir giysi bırakın.

DİS Tedavisinin Hızı ve Süresi:

Günlük ne kadar sıvı verileceği ve damla hızının belirlenmesi karmaşık bir iştir. Kedinizin ağırlığı, susuzluk derecesi gibi değişik faktörlere bağlıdır. Veterineriniz bu hesaplamaları yapar ve tedavi planını çizer.

Birçok kedi, DİS tedavisini 2-4 gün alır. İleri derecede susuz bir kedide ilk 2-4 saatte hızlı bir tedavi uygulanır. Yerine koyma evresi tamamlandıktan sonra birkaç gün kedinin stabilize olması için tedaviye devam edilir.

DİS tedavisi aniden sonlandırılmamalı, böbreklerin adapte olabilmesi için tedricen azaltılmalıdır. Birçok veteriner, kedinin kan değerlerinde bir değişiklik gözlenmeyince bu azaltma aşamasına geçer. Kedinin kreatinin değeri 2. Günden 3. Güne değişmemişse 3. Gün veterineriniz büyük olasılıkla sıvı miktarını azaltır ve staibil kalırsa 4. Gün kediniz taburcu olmaya hazır hale gelir.

Bir günlük DİS tedavisi çoğu durumda yeterli değildir. Bazı veterinerler DİS tedavisini bir gün uygulayıp kedinin durumu düzelmediği için hemen ötanazi önerir. Elbette, bütün KBH’lı kediler kurtarılamaz, ancak bu kararı vermeden önce kedinize her şansı tanıdığınızdan emin olmalısınız. Maddi olarak karşılayabiliyorsanız, kedinizin 3-4 gün DİS almasını sağlayın. Bu sürenin sonunda kan değerleri düzeliyorsa tedavi daha da uzatılabilir.

DİS uygulaması için takılan kateter kedinizin patisinde enfeksiyon riski olmaksızın 72 saate kadar kalabilir. Veterineriniz, kedinizin kateter ile oynayıp yerinden çıkarmaması için gerekli şekilde kateteri saracaktır.

Kedinizin kan değerleri birkaç günlük DİS tedavisiyle düzelmiyorsa umutsuzluğa kapılmayın. Bazen ilk 1-3 gün bu değerler daha da kötüleşebilir bile. Bazen de kediniz klinik olarak biraz toparlayıp derialtı sıvı tedavisi ile taburcu olduktan sonra bu değerler düşer. Kedim Taffy’nin kan değerleri ilk 3 ay hep yüksek seyretti, BUN 90’larda, kreatinin 4.7-4.9 civarındaydı. Deri altı sıvı ve diğer ilaç tedavilerine evde devam ettik. Ancak tedaviye inatçı olan ve nüks eden böbrek enfeksiyonu tam olarak iyileştikten sonra, üçüncü aydan sonra değerleri düştü (kreatinin 2,5, sonra 1,5 ve 1,3) ve aylarca böyle seyretti.

Kedinizin İzlemi:

DİS tedavisi alan kedinim fazla sıvı almaması ve kalbine yük binememesi için yakından izlemi gerekir. Kediye saat başı bakılmalı, 3-4 saatte bir akciğerleri dinlenmelidir. Kedi, en az 12 saatte bir veteriner tarafından muayene edilmeli ve düzenli tartılmalıdır.

Aşağıdakiler rutin olarak izlenmelidir:

  1. Kedinin vücut ağırlığı
  2. Kan basıncı
  3. Potasyum ve sodyum düzeyleri
  4. Akciğerler (solunum sesleri)
  5. İdrar çıkışı.

24 saat açık olan veterinerde geceleri kalan kişi ehil değilse ve kedinizi böyle yakından izleyemeyecekse, DİS alırken kedinize göz kulak olamayacaksa kedinizi gündü 12 saat veterinerde bırakıp kateteri yerinde takılı olarak geceleri evinize götürebilirsiniz. Ayrıca, bazı kediler veterinerde aşırı strese girer ve hiç mama yemez, eve gelince biraz yemeye başlar. Kediniz veterinerde iken onu düzenli etmeniz önemlidir. Ziyaret sırasında kedinizi besleyebilirsiniz. Kedinizin yemesi, en az sıvı tedavisi kadar önemlidir.

DİS Tedavisi Sonrası Ne Beklemeli?

Kediniz birkaç günlük DİS tedavisinden sonra taburcu olup eve geldiğinde mucizevi bir şekilde iyileşmesini beklemeyin. Veterinerde iken uyumanın ne kadar stresli olabileceğini bir düşünün, halsizlik normaldir.

Kediniz DİS nedeniyle muhtemelen fazla su da içmeyecektir. Bazı kediler kendini çok iyi hissedene dek saklanmayı seçer. Ona zaman tanıyın. İştahının düzelmesi zaman alabilir, bu konuda siz ona yardımcı olabilirsiniz. Bu konuda BURAYA bakabilirsiniz.

DİS alan kedilerin çoğunda eve geldikten sonra deri altı yolla sıvı tedavisine devam edilmesi gerekir. İlk tedavi günleri hüsranla geçebilir. Hemen paniklemeyin. Kediniz DİS nedeniyle yeterince sıvı aldığı için ilk birkaç gün sıvı almadan idare edecektir. Kediniz eve gelmeden önce veterineriniz evde tedavi için gerekli malzeme ve sıvı listesini size verecek, nasıl yapılacağını ve püf noktaları anlatacaktır. Mümkünse ilk bir veya birkaç deri altı sıvı tedavisini veterinerinizde alsın, siz de izleyin, hatta onun gözetiminde siz verin.

Deri-altı sıvı tedavisi geniş bir şekilde ayrı bir yazıda ele alınmıştır.

Paylaşmak önemsemektir!

Share

2 Comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.