Hipoglisemi (kan şekerinin aşırı düşmesi), diyabette en tehlikeli durumlardan biridir (hiperglisemi – kan şekerinin çok yükselmesi kadar). Kedimiz Hipoglisemiye girmeden önce bazı belirtileri iyi değerlendirirsek, bu durumun önüne geçebiliriz. Eğer rutin kontrollerİ (sabah-öğle-akşam) yapmıyorsak, kedimizin her zamankinden daha aç, sinirli, doymak bilmemesi bizi biraz düşündürmeli. Glucometer ile yaptığımız kan ölçümü ÇOK düşük çıktı ise (50 ve aşağısı), yapacağımız ilk hareket, ona ballı su içirmek olmalı. Yurt dışında bunun için hazır Mısır Şurubu kullanmakta iseler de, bizde bulunmadığından önceden hazırlanıp, buzdolabında saklanan bir küçük şişe ballı suyumuz olmalı.
Hazırlamak da kolay: 1 çorba kaşığı balın içine 1/2 çay bardağı ılık suyu koyup çalkalayın. Işte hazır. Yanında da 5’lik iğnesiz steril bir enjektör daima olmalı. Kedimizde yukarıda bahsettiğimiz belirtiler, ya da daha ileri düzeyde istem dışı ataklar, kasılmalar başlamışsa ve veterinerinize anında ulaşma imkanınız yoksa, ya önceden öğrendiğiniz Glukagon enjeksiyonu yapacak, ya da bahsettiğimiz sıvıyı nefes borusuna kaçırmadan yandan enjektörle ağzına akıtıp, yutmasını sağlacaksınız.
Bazı kaynaklarda damağına bir parmak bal koymak veya kesme şeker yutturmaya çalışmaktan söz edilmekteyse de, bunlar o durumdaki bir kedicik için oldukça riskli davranışlardır. Öneremem.
Anahtar Kelimeler: kedilerde diyabet, kedi ve diyabet, diyabet ve kedi, kedilerde şeker hastalığı, kedi ve şeker hastalığı, şeker hastalığı ve kediler, kedilerde kan şekeri, kedi ve kan şekeri, kedilerde yüksek kan şekeri, kedi ve yüksek kan şekeri, kedilerde diyabet ve insulin, kedi ve insulin, kedilerde kulaktan kan alma, kedi ve kulaktan kan alma, kedi ve kan şekeri ölçümü, hayvanlarda diyabet
“Diyabetik Kedi” site yöneticisi