Kedilerin bağırsakları, tüm etçil havyanlardaki gibi, otçullara oranla kısadır. Ortalama boy ve kilodaki yetişkin bir kedinin bağırsağı yaklaşık 20 cm’dir. Bağırsaklar, alınan besinlerin emildiği yerler olması nedeniyle, genel hayvan sağlığı üzerinde çok etkilidirler. Normal şartlarda, sindirim sistemindeki ve bağırsaklardaki doğal flora dengesi kediyi korur. Ancak bu floradaki denge bir sebepten bozulursa, sorunlar ortaya çıkmaya başlarlar.
Kedilerde sıkça görülen bağırsak sorunları ve hastalıkları:
- İshal
- Kabızlık
- Doğuştan gelen bozukluklar
- Tüy topağı tıkaması
- Yabancı cisim tıkaması veya yaralaması
- Parazitler
- Enfeksiyonlar
- Tümörler
- Kolit, proktit, bağırsak ülseri
- Koksidiyoz Enfeksiyonu (özellikle yavru kedilerde görülen bu hastalığın nedeni bir tür protozoadır)
- Yangı (bakteri, parazit veya besin alerjisi gibi nedenlerden bağırsakların mukozasında yayılan yangılı hücreler nedeniyle oluşur )
Bilinçsiz kullanılan parazit ilaçları, antibiyotikler, yanlış ve/veya dengesiz beslenme, çiğ et ve balık veya çevreden alınan mikroplar bağırsak florasını bozar. Faydalı mikroorganizmalar ortamdan yok oldukça, yerini fırsatçı ve zararlı mikroorganizmalar alır ve bu da kediyi hastalıklara açık bir hale getirir. Sanılanın aksine kedilerin sindirim sistemleri hassastır.
Kedilerimizin bağırsak sağlığını korumak için bize düşen sorumluluklar nelerdir:
Beslenme: Çiğ besin vermemeli, kedimizin kaliteli besinlerle beslenmesine dikkat etmeliyiz. İster kuru mama ister ev yemeği ile besleyelim mutlaka taze, temiz ve kaliteli besin kullanmalıyız. Ani besin değişikliklerinden mutlaka kaçınmalıyız. Kuru mama ile beslenen kedilerde mama değişikliği sadece bağırsaklarda değil tüm sindirim sistemi florasında değişikliğe yol açar. Ani değişimler ishale yol açar. Bu nedenle kuru mamanın markasını veya çeşidini değiştirirken, üretici firmanın da pakette belirttiği şekil ve sürede geçiş yapmalıyız.
Tıkanmaya yol açan diğer bir neden de urlardır. Bunlar ancak ilaç tedavisi ve/veya ameliyat ile yok edilir.
3 yorumlar
Merhabalar. Ben de kedimde aynı sıkıntıları yaşamaktayım.ishali yok fakat kanama mevcut. Parazit ve kan tahlilinde hiçbirşey çıkmadı bir ara düzelir gibi oldu veterinerime götürdüm iç parazit iğnesi yaptı ve kalın barsağında kolit olduğunu söyledi ulcuran ve bepanthen iğne verdi fakat şimdi kakasında daha çok kan var. İç parazit ilacının yaraları açtığını düşünüyorum. Prebiyotik malt, az miktar zeytinyağı ve id mama veriyorum yapmadığım kalmadı. Bunları yaşamış biri ve bir veteriner olarak başka ne yapmamı önerirsiniz? Çok çaresiz kaldım
Selam, çok geçmiş olsun. Benim kızımda aynı şekildeydi. Sadece iç ve dış parazit tedavisini yaptırdım ama kedimin genel durumu sağlıklıydi ve çok kanaması yoktu, veteriner önemli bir şey degil dedi. Ama birinin tavsiyesi uzerien kumunu değiştirdim. Silika kum kullanıyordum ve o zaman daha fazla kanlı dışkı oluyordu ama doğal topaklaşan kuma geçince sadece ara sıra oluyor o da az miktarda zaten ama dediğim gibi genel durumu iyi. Başka bir hastalığı yoksa kumununu belkide mamasını değiştirmeyi deneyin.
Merhabalar aynı sorun bende de vardı çok ugraştım denedim pro-kolin+ tavsiye ediyorum heryerde bulamayabilirsin çok iyi bir ilaç