Değerli Dostlarım, minik canlarımızın yememe nedenleriyle ilgili değerli bilgiler ve linklerin paylaşıldığı AssistFeed.com sitesinden aldığımız aşağıdaki yazı ve bağlantılı yazıların hepimiz için çok yararlı olduğunu düşünüyorum…

Bir kedinin az yemesinin ya da yemeyi bırakmasının pek çok nedeni vardır. Cornell Online Consultant, A Diagnostic Support System for Veterinary Medicine göre, Feline Anoreksiyası için 454 olası neden vardır. 

Dünyanın en iyi veterinerine sahip olabilirsiniz ama yine de “nedeni” bulamıyor olabilirsiniz. Araştırmaya devam etmelisiniz. Veteriner hekiminiz kedinize teşhis koymaya çalışırken, kediniz kendi kendine az yiyorsa, ek besin vermeniz veya kediniz hiç yemiyorsa tam beslenmeyi sağlamanız gerekir. Yardımlı besleme ile veterinerinize ve kedinize biraz zaman kazandırmış olursunuz. Kedinizin neden yemek yemediğini keşfedene kadar kedinizi kendiniz beslemeye devam edin.

Aşağıda, bir kedinin yemek yememesi ile ilgili kedi hastalıkları veya sorunlarından bazılarını bulabilirsiniz:

Mide Asidi – Bazen veterinerler, mide asidi olan kedi için “kedi pepcid” ini önerir. Bu aslında insanlar için olan Pepcid’idir. Önemli olan Regular Strength tablet olmasıdır. Sindirim sisteminden ağıza kadar olan ülserleri önlemek için mide asidini kontrol altına almak çok önemlidir.

Anemi  – kedinizin anemik olup olmadığını belirlemek için veterinerinizin kan analizi yapması gerekir.  Kan testi sonuçlarını anlamanıza yardımcı olması için kan testi değerleri bölümünü okuyabilirsiniz.

Kedilerde Anoreksiya –  Bu bir “ikilem”dir. Kediniz yemek yemezse ve anoreksik olur. Bir kedi yemek yemeyi bıraktığında tekrar yeme isteğini kaybeder. Yardımlı besleme ile yeniden yemeye başlamalarına yardımcı olmalıyız .

Antibiyotikler  – Bazı kedilerin antibiyotik alırken mideleri bulanır ve iştahlarını kaybeder. Kedinizin anoreksik hale gelmemesi için yemeye devam etmesini sağlamak önemlidir. Farklı kedi hastalıkları için özel antibiyotikler vardır. Bu nedenle yemeyi bırakırsa ve antibiyotikten şüpheleniyorsanız, antibiyotik seçeneklerinin ne olduğunu veterinerinize sorun. 

Nancy şöyle diyor: “Clavamox adlı antibiyotiği kullandıktan sonraki 48 saat içinde Jazz yemek yememeye başladı. İlk başta çok endişelenmedim ama 3. gün endişelendim. Her şeyi denedim. Hiçbir şey işe yaramadı. 5 gün sonra veterinerim ​​Baytril 20’ye geçti ve değişim dramatik oldu. İlk dozdan 2 saat sonra yemek için yalvarıyordu.”

Kanser – Gözardı edilmemesi ve bir an önce analizlerin yapılıp tespit edilmesi gerekir.

Diyabet –  Kan şekeri seviyelerini kontrol altına almak genellikle iştahı geri getirir.

Kalp Hastalığı (Örneğin Kardiyomiyopati)  Kalp, kanı verimli bir şekilde pompalayamadığında oksijen gerektiği şekilde iletilmez ve kilo kaybı meydana gelir. Kalp hastalığı olan bir kedinin kalbi ve ciğerleri çevresinde sıvı birikmesi, kediyi çok rahatsız eder ve yemek istemez. Kedi yemeğini yemek için öne doğru eğilirken, kalp ve akciğer çevresindeki fazla sıvının tüm basıncı ileri doğru itilir, rahatsızlığa neden olur ve hatta nefes almayı zorlaştırabilir. Veteriner hekiminiz son zamanlarda göğüs röntgeni çekmediyse, herhangi bir sıvı birikimi, kalp büyümesi vb. için bir röntgen isteyin.

Kronik Kabızlık (Yardımlı Beslemenin Zorlukları ve Sorunları)

Kedi Hepatik Lipidozu  (Karaciğer Yağlanması) – Bir kedi sadece birkaç gün bile yemek yemeyi bıraktığında, Hepatik Lipidoz oluşabilir. Bu, özellikle kedi aşırı kiloluysa geçerlidir. Yeterince erken yakalanırsa, genellikle tedavi edilebilir bir hastalıktır. Tedavisi, esas olarak günlük olarak yeterli kaloriyi almaktır. Kedinin yemek yemeyi bırakmasının altında yatan mutlaka bir sebep vardır. Bu nedenle güç kazanmasını sağlamak ve daha fazla test için zaman kazanmak adına kedinizi beslemeye yardımcı olun.

Hepatik Lipidoz hakkında kapsamlı tartışmaların olduğu bağlantılar:

Dehidrasyon  – Dehidrasyon çok ciddi bir konudur. Dehidrasyon, yiyecekleri yutmaya yardımcı olacak herhangi bir tükürüğün olmamasının yanı sıra, vücudun elektrolitlerinin bozulmasına ve beyin ve iç organları bozan her türlü kedi hastalığına neden olur. Kediniz susuz kalmışsa, deri altı sıvısı verilmesi için veteriner kliniğine götürün  ve lütfen veterinerinizden kan tahlili yapmasını isteyin.

Hipertiroidizm –  Genellikle çok aç olması hipertiroidizm ile ilişkilidir ve kedinin anoreksik hale geldiği durumlar da vardır.

Çene  – Çatlak, kırık, tümör olup olmadığı araştırılmalıdır.

Böbrek Hastalığı (Kronik Böbrek Yetmezliği “CRF”)  – Böbrek hastalığı olan kediler, böbrekleri kandaki toksinleri filtreleyemediği için onları yemekten alıkoyan “midede ekşime” hissederler. 

Ağız/Boğaz –  Herhangi bir yara veya yabancı cisim var mı?

Sinüs Enfeksiyonu –  Sinüs enfeksiyonları genellikle koku alma duyusunun kaybolmasına neden olur. Koku alma duyusunu kaybetmiş insanlar da yemek istemezler.

Dişler  – Dişlerinde bir sorun var mı? Çürük, kırık? Diş röntgeni çekildi mi?

Boğaz Problemleri –  Ülserler, tümörler veya boğaz ağrısı. Ağrı varsa, yatıştırıcı özellikleri nedeniyle biraz Slippery Elm Bark (SEB) deneyin. SEB kapsülleri doğal gıda mağazalarından satın alınabilir. Kapsülü soğuk suya döküp, kaynatacak, soğutacak ve ardından ağzına şırınga edeceksiniz. 

Ülserler: Ağız, boğaz veya midede  – Kedinizin sindirim sisteminde herhangi bir yerinde ülser varsa, ölüme yol açabilecek iç kanama meydana gelebilir. Kediniz kusuyorsa, bu madde asidiktir ve doku hasarına neden olabilir. Ne yapılabilir? İyileşmenin tamamlandığından emin olmak için semptomlar ortadan kalkmış olsa bile 4 ila 6 hafta boyunca Carafate (sucralfate – mide ülseri, gastroözofageal reflü hastalığı, radyasyon proktiti ve mide iltihabını tedavi etmek ve stres ülserlerini önlemek için kullanılan bir ilaçtır.) deneyin.

Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu (URI) – Veterinerinize danışın ve durum tespiti yaptırın.

Yararlı Bağlantılar:

UYARI

Kathy Fatheree bir tıp uzmanı değildir. Bu web sitesinin içeriği, Kathy’nin yardımlı besleme deneyimlerinin yanı sıra, kedilerini beslemeye yardımcı olan diğer kedi sahiplerinin deneyimlerinin bir derlemesidir. Bilgilerin doğruluğu için her türlü çaba gösterilmiş olmakla birlikte, Kathy Fatheree veya bu web sitesiyle bağlantılı herhangi biri, bu sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda meydana gelebilecek hiçbir şeyden sorumlu tutulamaz.

Kaynak: https://assistfeed.com/mycatwonteat.htm

Paylaşmak önemsemektir!

Share

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.